Omul care aduce bluesul in Tulcea

Intre 1 si 3 septembrie 2022 are loc la Tulcea Dichis’n’Blues, un festival de blues la marginea baltii, cum spune Cristian.

Festivalul debuteaza pe 1 septembrie, cu cel mai bun artist blues-rock al anului 2022 din lume si se incheie pe 3 septembrie cu cel mai bun artist blues, la fel, mondial, in 2022, conform Blues Music Awards, autoritatea americana in musica blues. In a doua zi, un alt artist, castigator a cinci premii Blues Music Awards, canta pentru prima data in Romania. La Tulcea.

Practic, la inceput de septembrie, Tulcea devine centrul bluesului mondial, pentru trei zile. Si asta nu este nici pe departe o incercare de exagerare a intamplarii care va avea loc aici.

Cut.

O sa va povestim acum despre o pasiune care schimba un oras.

Pentru ca locurile nu se schimba de la sine. Simpla trecere a timpului sau vremurile, nu aduc mare lucru.

Oamenii, in schimb, pot schimba locurile.

Intamplarile bune schimba ce traim si, mai apoi, se intorc si ne schimba si pe noi. Pentru ca oamenii au o relatie speciala cu ce-i inconjoara si au bunul obicei sa infloreasca in functie de mediul in care traiesc.

Se spune ca nimic nu e mai puternic decat o idee. O sa incercam sa va aratam cat de puternica este si o pasiune. Sau convingerea ca valoarea si calitatea pot schimba incremenirea unui oras.

In fiecare an, in septembrie, Tulcea se transforma in centrul bluesului din Romania si, indraznim sa spunem, uitandu-ne la line-up-ul din acest an, si al continentului.

Dichis’n’Blues este o intamplare cu conotatii magice, care este organizata in fiecare an aici, de catre o echipa locala condusa si inspirata de Cristian Antonescu.

Intalnirea Tulcei cu Dichis’n’Blues este o intalnire miraculoasa. De un contrast maxim cu ce ofera zi de zi orasul, cu o capacitate extraordinara de a plasa ceva absolut exotic, intr-un loc care, desi exotic in sine, nu reuseste sa depaseasca un provincialism monoton, nu reuseste sa iasa dintr-o dulce moleseala adormitoare.

Tulcea nu e nici pe departe New Orleans si totusi, in fiecare an, apare cu insistenta pe harta festivalurilor de blues, ca celalalt oras cu delta si ape, care traieste muzica asta. Iar momentul respectiv declanseaza local, schimbari gravitationale.  

Brusc, ca intr-o coregrafie bine pusa la punct, orasul incepe sa respire alt aer, terasele si restaurantele se umplu de niste oameni diferiti si, din loc in loc, se ridica ca de niciunde, o energie noua, ca epifania despre un loc pe care nu-l mai recunosti dar pe care il simti instantaneu intens si special.

Oameni diferiti, cu priviri si gesturi insolite, umplu spatiile si refac tesatura orasului. Unii dintre ei sunt tulcenii care se intorc acasa pentru acest moment, altii sunt prietenii acestora care raspund invitatiilor mandre ale primilor iar alte cateva sute sunt oameni fini, veniti din toata tara, sa asculte, pentru cateva seri, niste monstrii in viata, care nu mai pot fi gasiti decat pe viniluri, pe internet sau prin cele mai titrate festivaluri din Europa sau America.

Oarecum surprinzator, festivalul Dichis’n’Blues devine din ce in ce mai mult momentul unei mandrii locale dar mai ales atrage atentia celor care au plecat de aici, tulcenilor care au lasat plictiseala provinciei si au cautat alte zari, ca sa le vada pe toate, dar care gasesc acum in Tulcea, ceva ce n-au mai vazut nicaieri pe unde au ajuns. Este un moment de mandrie si regasire fundamentala, de revelatie interioara pe care nu il credeau posibil.

Este putin ireal, este ca un glitch in matrice dar, se intampla cu incapatanare de sase ani. Este un moment intens de reconectare si cumva, aducere aminte a ceea ce suntem, sau putem fi, este un moment de exprimare si afirmare, este momentul cultural maxim al orasului, ca o simulare bine pusa la punct, a unui spirit al orasului care poate fi, o proiectie a unui viitor posibil.

Cristian Antonescu spune mereu ca totul a inceput low and slow, ca o intamplare intre niste prieteni care si-au dat seama ca ce le place ar trebui si trait.

De acolo, lucrurile au evoluat natural (poate natura din jur are si aici o influenta), si nume din ce in ce mai stelare au invatat sa pronunte Tulcea si dichis, iar cantarea catorva s-a transformat intr-un festival international si, poate mai important, intr-o comunitate.

O comunitate de oameni fini, care vor sa se vada in fiecare an, care vor sa traiasca la Tulcea niste zile de gratie, alaturi de cunoscuti, carti, discutii, mancare buna, vinuri alese si tihna. Si totul acompaniat de cele mai mari nume in blues, jazz, soul si blues-rock din lume.

Asa, ascultandu-l pe Cristian, despre ce poti sa simti si sa traiesti aici, ar putea parea ca organizeaza in fiecare an cea mai rafinata si exclusivista petrecere din cate exista in Romania pe acest segment, o adunare de oameni faini care reusesc sa faca sa-si asculte muzica favorita live. Insa lucrurile pot fi inselatoare.

Pentru ca ce se intampla aici este cu mult mai mult.

Este in primul rand o demonstratie, la fel de live, ca nu este nevoie decat de un om si o pasiune pentru a incepe sa schimbi mentalitati si gusturi care par impietrite.

O demonstratie ca bunul gust trebuie educat, intamplat si repetat, pentru ca oamenii sa redescopere si sa se reapropie de lucrurile valoroase, care genereaza o bucurie diferita, pe care nu o mai intuiau posibila.

Si poate cel mai important, acest festival reuseste sa catalizeze cele mai bune energii, in masura sa refaca traseul cultural al Tulcei, intr-o incercare de regasire si reinventare a unui loc binecuvantat din toate partile dar total lipsit de o directie si o sinergie locala, inspre a-si atinge potentialul.

Am gasit timp sa vorbim cu Cristian Antonescu despre festival si despre vremuri, despre pasiuni si intamplari miraculoase, despre oameni si despre blues. Va lasam aici discutia si va spunem ca merita sa-i acordati timp. Daca nu pentru informatii, macar pentru felul in care este Cristian, pentru a intelege mai bine ce inseamna staif si lucru bine facut.

Reintorcandu-ne la festival, anul acesta, incepand cu 1 septembrie, timp de trei zile, lucrurile capata o dinamica spectaculoasa, pentru ca line-upul este cu adevarat din alta liga.

Pe 1 septembrie Albert Castiglia, cel mai bun artist Blues Rock al anului 2022, deschie editia 2022 a Dichis’n’Blues, Tulcea.

Cu peste 30 de ani de cariera in spate si un ultim album lansat in 2019, Masterpiece, pentru care castiga Blues Music Awards 2020 – Cel mai bun Album Blues Rock, Albert Castiglia devine Cel mai bun artist Blues Rock al anului 2022, in cadrul celei mai prestigioase competitii americane, Blues Music Awards.

Pe 2 septembrie ne intalnim in premiera in Romania cu Mike Zito.

Un muzician de 5 ori castigator al Blues Music Awards si cu multiple alte nominalizari la cele mai importante premii ale blues-ului din Statele Unite vine în premiera in Romania, cu o formula spectaculoasa de Big Band, cuprinzand o sectiune de suflatori.

Mike Zito este cunoscut si pentru colaborarile sale cu Prince, Etta James, Buddy Guy sau John Mayall.

Pe 3 septembrie, apogeul festivalului il are protagonist pe Curtis Salgado, unul dintre originalii Blues Brothers.

Cariera lui Curtis Salgado se intinde pe aprope cinci decenii in care a strans o unanima recunoastere internationala, combinand stiluri precum blues, blues-rock ori blues-soul.

Din 2013, a castigat de 11 ori Blues Music Awards, pentru Piesa Anului, Albumul de SoulBlues al Anului, cea mai buna voce de blues ori Artistul de Soul Blues al anului. Pentru editia din 2022 a Blues Music Awards, Curtis Salgado a fost nominalizat la nu mai putin de 3 categorii – cel mai bun album al anului, cea mai buna voce si cel mai bun artist, castigand-o pe cea din urma.

In plus, in fiecare dintre cele trei zile, artisti romani de prim rang deschid scena pentru cei de mai sus.

O sa-i puteti asculta pe Florin Giuglea, Berti Barbera si Nicu Patoi iar in ultima zi pe Teodora Enache-Brody.

Aici gasiti toate informatiile despre line-up-ul din acest an https://www.danubedeltablues.ro/line-up/ iar programul se va anunta cu o saptamana inainte pe aceasta pagina https://www.danubedeltablues.ro/program/

Mai mult, pentru ca vorbim de o experienta completa, in toate zilele festivalului vor avea loc evenimente si workshopuri, intamplari, lecturi, discutii, lansari si tot felul de intalniri cu scriitori, istorici si alti oameni destepti, in trecere prin Tulcea.

Daca in viata asta colectionam experiente, poate ar trebui sa includeti si experienta Dichis’n’Blues la colectia dumneavoastra si poate ar trebui sa va lasati dusi de blues pana la Tulcea. Noi credem ca anul acesta prezenta este obligatorie si ca nu veti face altceva decat sa incepeti o altfel de relatie cu muzica, in mijlocul unei adunari cu unii dintre cei mai interesanti oameni pe care o sa-i gasiti. In Tulcea.

Biletele se pot achizitiona de aici https://www.danubedeltablues.ro/bilete/