Muntii Vinului

Drumul national 22D, care leaga drumul Tulcea – Constanta de Macin, este unul dintre cele mai pitoresti din Dobrogea de Nord. O serpuire continua prin inima judetului, printre dealuri impadurite, lacuri si campurile cultivate, urcari si coborari care ne duc incet incet catre partea inalta din nord, catre spectaculosii munti Hercinici, actualii munti ai Macinului.

La iesirea din localitatea Cerna, in partea stanga, incepe sa se simta Dunarea iar nordul se ridica cu dealurile Cernei. Imediat dupa Cerna, facem dreapta si ne indreptam usor pe calea dintre dintre doua siruri muntoase care se despart usor dupa comuna pe care o lasam in spate.

Putini pot intuit ca valea ascunsa de culmile din dreapta lor, paralela cu drumul, ascunde una dintre cele mai frumoase plantatii de vita de vie pe care ti-e dat sa le intalnesti.

Ascunsa intre doua linii mutoase, situata intr-un parc natural protejat, alaturi de peisajul desprins parca din muntii centrali Italieni, plantatia beneficiaza de un microclimate unic, care alaturi de solul calcaros specific, creaza magia vinului de Macin.

Aici ne-am intalnit cu Madalina, enologul vinurilor care se fac din strugurii de aici, care ne-a condus si a tinut sa ne arate mai intai via si sa ne povesteasca putin despre istoria acesteia, despre specificul locurilor si transformarile care s-au intamplat aici.

O plantatie care face parte din Podgoria Sarica Niculetel, cea mai mare intindere de vie din judetul Tulcea si nu mai putin renumita.

O plantatie unica, atat prin peisaj cat si prin alcatuirea si alaturarea unica a unor elemente si caracteristici ce se regasesc mai apoi in produsul final, licoarea, asa cum le place macinenilor sa spuna.

Solul Macinului, un cernoziom alcalin cu e însuşiri fizico-chimice foarte bune, perfect pentru aceasta cultura, cu permeabilitate, porozitate şi textură medie, lutonisipoasă, şi drenaj foarte bun este materia vie din care se extrage esenta viitorului vin, care isi ia de aici caracteristicile ce il fac unic.

Soarele Dobrogei, cateodata ascuns de culmi, alta data arzator dar niciodata ca la campie, prieten parca cu pietrele si calcarele Dobrogei, este cel care creeaza magia, cel care transforma si echilibreaza, forta creatoare ce umple boabele de struguri de aici. Peste 2.100 de ore de soare anual primeste aceasta vale, mai mult decat orice alt loc din Romania.

Un loc privilegiat, casa a unei colectii impresionante de soiuri, de la cele locale la cele rare si chiar unic care sunt aduse aici din Franta sau Italia, din dintre care amintim Aligoté, Fetească regală, Fetească albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă românească, Riesling italian, Chardonnay, Viognier, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Shiraz, Fetească neagră, Băbească neagră.

150 de hectare de vita de vie, asezata in terase, in amfiteatre maiestuase, acoperind coaste de dealuri sau chiar dealuri intregi, o alcatuire pitoreasca de patratele si cercuri cu culori si texturi specifice, ca intr-un mozaic roman sofisticat, ce capteaza si transforma lumina soarelui in cea mai variata si recunoscuta gama de vinuri din Tulcea.

Ne-am plimbat printre soiurile de aici, am urcat si coborat dealuri, am admirat in departare comuna Greci si carierele de piatra de la baza Muntilor Macinului si apoi am plecat spre plantatia de la intrarea in Carcaliu, un sat aflat pe malul Dunarii, in dreptul localitatii Greci.

Aici, la numai cativa kilometri distanta, Madalina ne-a impartasit o cu totul alta poveste. Un loc mult mai expus, un sol diferit, o proximitate mult mai bine simtita a apei si un relief intins, schimba total caracteristicile plantatiei si a rezultatelor.

O situatie unica pentru toata Romania permite unui producator sa benefieze de doua microclimate diferite si unice, pentru ca priceperea ulterioara a combinarii acestor fructe sa plimbe gusturile in lumi care par despartite de continente si nu doar de un drum national.

La Carcaliu, alte 162 de hectare de vie se intind, de data aceasta compact, pe dealurile de la marginea satului si iti ofera perspectiva unei plimbari care pare fara de sfarsit, printre mii sau sute de mii de randuri de vie, stanga, dreapta, de diverse varste si culori. Esti pierdut in via, careia nu ii mai vezi capatul, care freamata ca intr-un concert natural de vegetatie, care in departare seamana cu lanurile de grau verde, care se inclina in bataia vantului. Un vant care este prezent aici, ca in toata Dobrogea, ca un zgomot de fond perpetuu, ca un prieten mereu in vizita, mereu mangaind sau rascolind poate, uneori, lucrurile din jur.

La fel ca la Cerna, si aici recoltarea era in toi, sezonul anuntandu-se unul bun, cu rezultate ce vor pune apreciativ anul 2022 in preferintele cunoscatorilor.

Si pentru ca vorbim de rezultate, urmatoarea noastra oprire a fost in locul de vinificatie si apoi in crama.

Am inceput cu locul in care Madalina alege cum vor arata vinurile anului, locul in care decide ce caracteristici ale soiurilor din aceasta recolta merita alaturate, din atatea posibilitati si probabilitati, pentru a obtine atat vinurile clasice, pentru care Macinul este recunoscut, cum ar fi Aligoteul Single Vineyard sau cupajele Renatus care combina caracteristicile a patru soiuri pentru a exprima o personalitate unica cu note de vanilie si ciocolata specifica baricarii.

Vinurile de Macin au devenit, din anul 2011, furnizor oficial al Casei Regale a Romaniei. Un blazon care nu se obtine oricum si care este purtat cu mandrie si responsabilitate de catre oamenii de aici, care este pus pe etichetele unor produse care sunt realizate la cele mai inalte standarde. Cautati insemnele Casei Regale a Romaniei pe gamele premium produse la Macin si veti avea, cu siguranta, experienta unor produse exclusiviste, o semnatura recunoscuta a acestor locuri.

Astazi 15 variante din ce se produce aici poarta acest blazon, vinuri imbuteliate in cunoscutele sticle subtiri si inalte, o silueta iconica a acestui brand Tulcean.

Mai mult, gama de vinuri Traditia Regala isi propune sa ofere cea mai inalta expresie a acestei experiente, cu editii limitate, realizate din cele mai bune recolte ale locurilor.

In fabrica, am urmarit procesul de aducere a recoltei si am trecut in locul de imbuteliere, sala in care Aligoteul era turnat in sticle, de masinarii moderne, ce nu lasa aerul sa ajunga in sticle, pentru cea ami buna experienta a lichidului, pe mesele unde va fi apreciat de-a lungul anilor.

In curtea fabricii, chiar langa locul in care se proceseaza strugurii se afla Crama unde au loc degustarile si prezentarile.

Nu poti sa ajungi la Macin si sa nu participi la o degustare de vinuri. Acest loc special amenajat ofera grupurilor care sosesc aici o calatorie initiatica in tainele acestui lichid, alaturi de gastronomia traditionala a locurilor.

Am gustat si noi aici din celebra placinta dobrogeana, ca intermezzo catre vinurile pe care ni le-a pregatit Madalina si prin a caror poveste si instructiuni de servire am fost condusi cu pricepere. Va invitam si pe dumneavoastra sa gustati alaturi de noi din aceste licori si sa ne spuneti daca ce va povesteste creatorul acestora este adevarat.

Si dupa ce ati degustat din bucate si licori poate este timpul sa mergeti in magazinul cramei si sa va alegeti vinurile preferate, ce ati remarcat si ce considerati remarcabil din ce ati gustat.

Un loc care arata ca o pivnita dar care ofera, alaturi de colectia impresionanta de licori de aici, mai multe mici amintiri atat de apreciate de turisti.

Aceasta a fost scurta noastra vizita in muntii Macinului si dealul Carcaliului, in fabrica si Crama Vinurilor de Macin. Un alt loc special al Dobrogei, acest pamant binecuvantat pentru aceasta cultura a vitei de vie si a traditiei mostenite si imbunatatite de mii de ani.

Un popas pe care vi-l recomandam, in nord vestul judetului Tulcea, oprindu-va poate in drumul dumneavoastra spre Delta sau litoral. Un loc cu o imbinare unica a experientei naturii, care iata, prin priceperea si pasiunea celor de aici, ne ofera si o intalnire magica cu vinul, cu lichidul rafinat atat de apreciat de catre cunoscatori. Speram ca v-am convins cu imaginile, cu oamenii acestor locuri, cu produsele care ies din mainile lor.

Va invitam sa treceti pe la Macin pentru a vedea unul dintre cele mai frumoase podgorii de la noi si pentru a incerca rezultatele muncii si al acestei chimii perfecte, al acestei magice potriviri intre sol, soare, soi si suflet.