Fiii deltei

Cand vorbim de oamenii locului, de multe ori cautam bunicii care isi amintesc inceputurile, intemeietorii, cei care au trait sa aiba ce povesti celorlalti, depozitarii intamplarilor si obiceiurilor locale, autoritatea trecutului. Pare mereu ca trecutul este mai bun, mai curat, pare mereu ca nostalgia are aceasta capacitate de a ne conecta cu un loc mai bine decat o poate face prezentul. Stam de vorba cu ei si le colectionam amintirile pentru ca speram sa le strangem undeva, pe un site oarecare, sa le pastram valoarea sau sa reusim cumva magic sa le replicam acum, in prezent.

Dar de data asta o sa facem altfel. O sa ne uitam la Delta Dunarii dinspre viitor, dinspre locul unde trebuie sa ajunga, vazute prin ochii tinerilor de aici, ai celor care trebuie sa faca sa se intample asta. Trecutul este frumos dar intangibil, viitorul este la fel de inchipuit dar mult mai palpabil si mai aplicabil pentru ce trebuie sa facem de acum inainte.

Am ajuns la Maliuc, primul sat important in aval de Tulcea, situat pe partea stanga a bratului Sulina si anuntat din timp de un palc de plopi uriasi si o antena si mai inalta, care este infipta in mal chiar inaintea pontonului principal.

Aici ne astepta Cristian Ciocan, un tanar de 21 de ani, care s-a nascut la Tulcea dar care traieste aici si pe care l-am descoperit, suprinzator, pe Instagram si You Tube.

Si l-am vazut acolo cu o camera in mana, filmandu-se si realizand materiale din delta pe care o iubeste si pe care vrea sa o impartaseasca celorlalti, asa cum o traieste el, asa cum o inteleg localnicii, direct, cu sensibilitate, cu rabdare si atentie, intr-un ritm sincronizat cu ritmul ei, la ore imposibile pentru oraseanul nostru, intr-o complicitate subinteleasa dar intrerupta mereu de surprinzatoare mirari si regasiri.

Filmari si povesti din toate anotimpurile, in toate conditiile, departe de pozele perfecte de instagram sau filmele mega editate pe care le vedem despre delta. Bucati din viata normala, reala a oamenilor de aici, mici bijuterii de descoperit, pentru cei care nu au vazut delta decat in miezul verii, pe vreme perfecta. Puteti sa le vedeti aici, pe canalul lui de You Tube – Oficiul din Delta.

Dragostea lui pentru delta, si dupa cum o sa vedeti, pentru tot ce este Tulcea, are aceasta caracteristica pamanteana, autentica, legata de oamenii locului, de ce au de povestit si tansmis acestia prin contact direct, nemijlocit, neregizat. Il vad mereu pe Cristian cum deschide acest compas intre generatii, el tanarul, fiind mereu receptorul si poate amplificatorul vocii batranilor locului, al esentelor tari, al parfumului autentic al trecutului si invataturii, al intelepciunii si istoriei locale.

Pe ponton, Cristian era deja pregatit sa mergem intr-o scurta plimbare cu barca lui pe niste canale din jurul lacului Fortuna, o introducere rapida si eficienta care a ne-a oferit cadrul perfect discutiei pe care am avut-o cu el, despre delta, despre trecut si viitor, despre sperante si oportunitati, despre traditii si nou, aici la gurile Dunarii.

Lasam mai jos o scurta transcriere a dialogului pe care l-am avut cu el.

Cristian, esti localnic, ai trait aici, in Tulcea si la Maliuc pana la varsta asta. Practic esti un om al deltei. Care este conexiunea ta cu acest loc? Cum simti tu Delta Dunarii?

Da, am trăit pana acum foarte apropiat de delta. Am crescut printre stuf, salcie si apa si am avut norocul de a ma bucura de linistea si felul in care Delta dunarii te poate deconecta de lume, făcându-te sa te simti unic intr-un univers unic. Când ești in deltă, si reusesti sa te integrezi in peisaj chiar si venind ca turist, devii ca un intreg cu natura, cu pasariile si canalele
deltei. Parca cand esti pe apa, printre salcii si mirosuri puternice, urmand cursul apei ghidat de reflexia exacta a cerului, totul devine relativ si realitatea devine mai … ireala. Simti clar o ruptura de oras, si mai ales de lume, si tot ce devine important este acel moment, fiecare secunda, fiecare creanga azvarlita si fiecare pasare care trece pe langa tine.

Cum te conectezi tu cu delta? Care este rutina ta pentru o plimbare? Ce cauti? Dupa ce te uiti?

Cand ma plimb singur sau cu altcineva, cel mai important lucru este sa ma relaxez, pentru ca daca sunt cu altcineva in barca, același lucru trebuie sa-l transmit si celor care sunt cu mine.
In afara de peisaje si ceea ce vezi intr-o plimbare la propriu, este poate mai important si cum te comporti, ce atitudine ai fata de ce vezi, cum vorbesti, si mai ales, cum reusesti sa transmiti mai departe trairile, emotiile pe care le ai, fie oamenilor din barca, fie daca sunt singur si vreau sa o fac, printr-un vlog, asa cum am mai facut eu uneori. Deci conteaza mai mult, ca fiecare individ sa uite de unde a venit, si sa fure din emotia trimisa de locurile acestea magice.

Cat din autenticitatea si traditiile locuitorilor de aici simti ca se mai pastreaza? Ce spun oamenii mai batrani din jurul tau? Ce s-a pierdut?

Autenticitatea data de oamenii Deltei Dunarii exista inca, eu pot sa o simt. Insa pentru oamenii veniti din exterior, pentru turisti, cred ca devine din ce in ce mai greu sa fie simtita pentru ca multe persoane in varsta, care au trait si dus mai departe obiceiurile si traditiile deltei se sting unul cate unul. Mai mult, multi turisti vin cu scopul de a vedea doar peisaje deltaice, nedorind sa ia vreun contact cu oameni ai locului.

Care iti sunt mancarurile favorite din bucataria traditionala a deltei?

Mancarea mea preferata din delta este ciorba de peste cu usturoi, este foarte buna! Chiar acum cand ma gandesc, desi este ora 5:35 dimineata cand scriu aceste cuvinte, parca m-a învigorat doar gandul unei ciorbe de peste…

Daca un turist are trei zile la dispozitie pentru a vizita Delta Dunarii, ce i-ai recomanda sa faca?

In 3 zile poti vedea foarte multe lucruri. In primul rand ii recomand turistului sa vina linistit si relaxat, sa fie vesel si intelegator cu oamenii, sa vina dornic de a afla cat mai multe informatii locale si daca vine pentru prima data in delta, bine ar fii sa citeasca cate ceva despre delta inainte de a ajunge, pentru a avea idee unde a venit. In 3 zile poti vedea multe lucruri
frumoase, dar mai mult decat cantitatea, este calitatea! Intr-o excursie de 3 ore lenta, daca mergi cu cine trebuie, poti vedea si simtii mai multe decat in 8 ore cu o barca rapida.
Cuvantul lux nu cred ca are ce cauta aici.

Incotro simti ca se indreapta aceste locuri? Este turismul o amenintare? Este braconajul o amenintare asupra deltei? Ce spui tu, ce spun oamenii din jurul tau despre lucrurile acestea?

Neexistand niste politici clare de dezvoltare locala, niste reguli care sa fie bagate in seama atat de autoritati cat si de turisti si de localnici, singurul drum al deltei este distrugerea!
Guvernatorul deltei, din pacate in ultima perioada s-a schimbat in permanenta, au fost 3 intrun an… este foarte trist! Eu vad in acest moment, o singura directie in care Delta Dunarii merge, catre distrugere! Da, turismul in masa este o amenintare, in acest moment cea mai mare. Braconajul nici nu stiu daca mai poate fii considerat acum o amenitare, pentru ca deja pestele a fost braconat, si nu mai este! Sunt prea multe probleme ca sa le enumar eu pe toate…

Care sunt initiativele care fac cel mai bine deltei?

Campaniile de ecologizare si de strangere a gunoaielor de pe marginea canalelor fac foarte mult bine deltei si peisajelor deltaice. Alte initiative sunt filmariile de constientizare, prezenta lor pe social media, grupurile de facebook unde oamenii arata peisaje si locuri din delta fac mult bine si arata ca localnicii apreciază mult casa lor!

Daca ai putea sa iei trei masuri ca Delta Dunarii sa fie un loc care sa se intoarca catre ritmul ei natural si catre bogatia ei de resurse si o experienta tihnita, care ar fi acelea?

O masura dura dar necesara… interzicerea barcilor de mare viteza pe canale si lacuri, turism cu motoare mici si plimbari lente in care se pune accent pe detalii. Poate ar fi fost interesant ca toate barcile de plimbat turisti sa aibe un design anume, ca in venetia! Dar astea sunt deja
pretentii cred.

Uneori, vara, sunt locuri cu foarte multe corturi, sincer am vazut mai demult un canal care era plin de corturi de la cap la coada.. nu te poti bucura de peisaj cand vezi corturi de toate culorile pe margine… deranjeaza. Le-as interzice, in delta se gasesc si variante low cost de
cazare.

Ai inceput sa prezinti in social media viata si ritmul acestor locuri. Care sunt reactiile? Ce spun urmaritorii? Ce apreciaza, ce isi doresc sa vada?

Reacțiile sunt foarte bune, urmăritorilor le place sa vadă peisaje din delta, sa se bucure de liniștea deltei de acasă. De obicei, filmările in care apar si oameni locali impresionează si strâng mai multe aprecieri. Le plac chestiile simple, autentice, nedichisite.. care sunt si foarte autentice, prietenoase.

Multumim Cristian!

Il puteti urmari pe Cristian si pe Instagram.