De la pescuit la turism

Delta este o intretaiere continua de ape, de vegetatie si oameni. De tot felul.

Un labirint de locuri si canale, de trasee principale, populare si increngatura nestiuta si neumblata, care nu apare pe GPS, scurtaturile sau lungiturile pe care le cunosc doar localnicii si care pot fi strabatute numai cu barci mici care intra in apa cat o palma.

Ii vezi deodata, aparand de niciunde, cu privirea preocupata, in gandurile lor, inaintand domol si constant, abia aruncand o privire catre turisti si, daca esti atent, le surprinzi o grimasa de lehamite si nefericire.

Sunt locuitorii autentici ai deltei, cei care au simtit toata viata ca acesta este paradisul lor, ca viata asta bruta dar onesta le este data in schimbul linistii si minunii permanente din jur. Ca toata tehnologizarea si viteza vremurilor noastre, mai mult a stricat decat a imbunatatit, ca progresul pare ca i-a plasat definitiv in tabara perdantilor. Sunt oamenii care traiesc in simbioza cu natura, cu pasarile si pestele, cei care traiesc delta in toate anotimpurile, in toate culorile si mirosurile de aici.

Si daca pentru multi dintre ei adaptarea la noua viteza a deltei este de neinteles, exista si altii care au invatat si apoi au imbratisat o noua viata, o noua relatie cu delta. Sunt cei care au devenit amfitrionii deltei. Fostii pescari si locuitori ai deltei, care au invatat sa faca turism.

De multe ori sunt copiii primilor, copii care au fost la un moment dat pusi in fata unei alegeri: sa plece de aici sau sa-si gaseasca un nou rost in lumea copilariei lor.

Si nu sunt putini cei care au plecat dar iata ca au mai si ramas, si in drumurile noastre ne-am intalnit cu unul dintre ei, cu care am stat de vorba si de la care am incercat sa aflam de ce a ales aceasta cale si care este relatia actuala intre locuitori si turisti, intre turisti si delta si, de ce nu, intre delta si turisti.

Laurentiu este fiu de pescar si tot ce stia sa faca cel mai bine era sa pescuiasca. Asta a invatat alaturi de tatal sau si asta se gandea ca o sa faca toata viata.

Acum este cap de familie, o familie extinsa, iar pescuitul nu este decat o modalitate prin care intretine o noua afacere – turismul.

Nu orice pescar a dorit sau a stiut ce sa faca pentru a invata sa faca turism. Pentru ca oricat de simplu pare, realitatea este putin alta iar standardele si asteptarile vizitatorilor trebuie invatate, respectate si depasite pentru ca acestia sa recomande sau sa revina si al doilea an.

Si in afara de standarde si asteptari, mai este ceva despre care ne-a povestit Laurentiu.

Turismul in Delta Dunarii s-a schimbat in ultimii ani si din ce in ce mai multi vizitatori isi doresc sa ai o experienta autentica, sa traiasca fie si numai pentru cateva zile, viata simpla dar reala a celor de aici.

O viata ca parte a naturii, minimalista in instrumente dar bogata in arome, lipsita de sofisticarenia modernismului dar plina de esentele naturii, de gust si miros, de pace si ritm domol.

Si asta a incercat Laurentiu sa faca la locul lui de servit masa, care se numeste “La Scaunele”, un sopron pe malul canalului Sontea, cam la mijlocul distantei intre Tulcea si Mila 23, in mijlocul naturii, chiar daca situat pe cel mai circulat canal al Deltei.

Un loc in care se te opresti pentru a manca o ciorba de peste traditionala, facuta de famila lui, din pestele pe care il pescuieste si pe care il aduce acolo proaspat, de fiecare data. De altfel, l-am si intrebat care este secretul lui, asa cum i-am intrebat pe toti cei cu care am vorbit si, ca si in celelalte ocazii, am aflat dezarmati, ca totul vine de la prospetimea pestelui, din procesul direct si simplu de preparare.

Multi dintre noi poate am uitat, sau poate nu am stiut niciodata ca prospetimea ingredientelor schimba tot. Poate ne-am obisnuit cu restaurantele rafinate si retele savante, care castiga premii si care fac stirile dar am uitat sa ne apropiem de hrana asa cum au facut-o parintii sau bunicii nostri.

Experienta ciorbei de peste de La Scaunele vine sa repare aceasta pierdere, vine sa surprinda si sa lase loc de povesti si mirari, mult dupa ce s-a terminat. Este accesul in lumea gastronomica autentica a deltei, a lucrurilor simple si remarcabile pe care are sa ni le ofere aceste locuri, o continuare fireasca a ceea ce vezi si te inconjoara aici.

Va invitam sa ajungeti si aici in iesirile in care ati ales Tulcea, dar musai sa-i dati un telefon inainte lui Laurentiu, pentru ca ciorba se face doar cu programare si cu jumatate de ora inainte si aceasta discutie este necesara. Sunati-l la 0743563372 si stabiliti cu el cand sa luati masa.

Si va mai facem o recomandare. Luati-va prietenii sofisticati, care le-au vazut pe toate, care stiu gustul lumii, si invitati-i sa guste din esenta deltei, sa afle ce au pierdut pana acum si cum au sa-si schimbe topurile pe care le-au adunat cu atata cheltuiala.

Iar aceasta experienta culinara, merge la pachet cu o excursie linistita, in care sa ajungeti la Letea, la Mila 23 sau la Crisan, unde sa inoptati si sa ascultati toate sunetele deltei la inserat, cand o sa vedeti toate nuantele de verde si albastru transformandu-se in rosul intens si incandescent al apusului. Aceasta este recomandarea TULCEAN.ro si singurul mod in care va puteti apropia de aceste locuri de poveste.

Cat despre noi, am stat de vorba putin cu Laurentiu si va lasam aici conversatia noastra, pentru ca este important sa-l cunoasteti inainte si sa ascultati ce are de spus. Despre delta, despre traditii si turismul sustenabil, despre familia si viitorul lui.