Cetatea Enisala

Cetatea Enisala este, fara indoiala, cea mai cunoscuta fortificatie din Dobrogea de nord. Asezata pivilegiat pe o culme care ofera o priveliste minunata catre lacul Razlem, catre est si catre pamanturile tulcei in toate celelalte directii, este locul predilect care defineste Dobrogea din foarte multe puncte de vedere: istorie, natura, structura de relief, culori si compozitie de elemente caracteristice. O oprire obligatorie.

Va recomandam sa o vizitati la asfintit, dupa ce veti fi gustat ceva din bucataria pescareasca de la Jurilovca sau Sarichioi, dupa ce poate veti fi coborat pana la malul lacului Razelm, unde ati vizitat cetatea Argamum, alta oprire ce imbina spectaculos istoria cu natura acestor locuri.

O scurta istorie

Starea cetatii in anii 20.

Desi urmele de locuire din acest loc dateaza inca din epoca fierului (cultura Babadag – unele din cele mai vechi cuptoare de reducere a fierului din Europa), primele insemnari ce stabilesc constructia acestei fortificatii apar la inceputul secolului al XIV-lea. Pozitionarea si realitatea vremurilor indica genovezii ca potentiali constructori ai cetatii, interesati de apararea rutelor lor comerciale dinspre mare, care la momentul acela cuprindea si actualul lac Razelm.

Practic, la momentul respectiv, cetatea se afla la litoralul Marii Negre si era in legatura si cu un port.

Actuala denumire apare alaturi de multe altele, de-a lungul timpului, printre care amintim Heracleea, Pampulo, Eracri-Kupei sau Babola.

Enisala este un cuvant turcesc, format din cuvintele Yeni care inseamna nou si Sale – asezare, adica Asezarea Noua. Denumirea turceasca a prevalat datorita celor peste 350 de ani de ocupatie turceasca a Dobrogei, inceputa la 1420.

Numele cetatii este legata si de Mircea cel Batran, care a inclus-o in sistemul de aparare a Tarii Romanesti, si care a functionat asa, pana la incheierea intelegerii de vasalitate cu Imperiul Otoman.

De-a lungul timpului, pe masura ce inaintam spre secolele noastre, laguna actualului lac Razim, incepe sa se inchida iar marea nu mai este navigabila pana la cetate, situatie care schimba insemnatatea acesteia si duce la parasirea ei.

Detaliu din harta Le royaume de Hongrie et des Pays qui en dependoient autrefois, autor Gillaume de l’Ísle, geograf, 1696.

Astazi, lacul Razim este un lac cu apa dulce, separat de mare, cu o adancime mica, reprezentand cea mai mare intindere de apa inchisa pe care o are Romania, separat definitiv de mare la finalul anilor 70.

Primele cercetari arheologice au fost intreprinse de Grigore Avachian in anul 1939. Sapaturile sunt reluate apoi intre anii 1963 si 1964, pentru ca ulterior situl sa devina rezervatie arheologica. Cercetari sistematice ale acestuia au loc in anii 1983 si 1992, in 1994 si 1999 de catre Raluca si Sergiu Iosipescu.

Fisa completa a sitului poate fi accesata aici.

Cetatea este reconstruita partial in anii 80 si 90, astazi putand fi vizitata si reprezentand un punct important de oprire pentru foarte multi turisti care ajung in Tulcea.

Cetatea Enisala