Caii care cresc copii

“Ciclul primar ar trebui sa se faca mereu la sat” spunea cineva, nu mai stiu cine, acum mai mult de o suta de ani.

Pentru ca un copil descopera lumea si se deschide prin interactiunea cu natura, cu simplitatea, cu esentialul. Armonia naturii se transfera miraculos micului om si il ghideaza cumva in devenirea lui. Tot restul vietii voi avea mereu ceva din copilul care, in vacanta mare, se juca in soare, intr-o vie sau livada, intr-un sat pierdut din Dobrogea.

Formarea personala din jurul varstei de 10 ani este definitorie pentru tot restul vietii si locul in care are loc aceasta, lasa urme ulterior in personalitate si relationarea cu lucrurile din jur. Caracterul isi are si el copilaria lui in aceasta perioada si constituie adultul de mai tarziu.

…..

La Tulcea, la iesirea spre Murighiol, imediat dupa Satul Pescaresc, exista un loc unde copiii reinvata sa se apropie de natura. Reinvata sa creasca cu tot ce au in jur dar mai ales cu caii. Clubul de echitatie Real Racing.

Un loc care crestea cai sportivi, creste acum copii echilibrati.

O transformare pe care Dr. Stefan Raileanu a facut-o la fel de natural cum s-a indragostit de cai. Pentru ca viata este, nu-i asa, doar o continua transformare. Pentru ca abia pe parcurs, dupa infinite rafinari, aflam cine suntem si care ne este rostul pe acest pamant.

Stefan a crescut in curtea CAP-ului, printre animale. Acolo s-a indragostit de cai si le-a ramas fidel, obsesiv poate dar cu siguranta intr-un nivel superior de intelegere si relatie.

Stefan Raileanu este doctor de animale, un om esential conectat cu natura si istoria acestor locuri, definitiv indragostit de aceasta armonie si bucurie pentru tot ce este viu.

O anumita duritate exterioara ascunde o sensibilitate si o intelegere temeinica a relationarii si a devenirii, o blanda apropiere de toate semnele de la oameni sau animale, o pasiune pentru a patrunde ce este de descoperit si de a calauzi micii calatori prin viata.

Am gasit ragaz sa vorbim putin cu Stefan despre toate aceste lucruri si va lasam aici gandurile lui despre vremurile pe care le traim, despre oameni si mai ales copii, despre natura si istoria acestor locuri dar mai ales, despre pasiunea care i-a calauzit viata: caii. Va invitam sa il urmariti.

Apoi, am petrecut la Real Racing jumatate de zi, prima parte a zilei, momentul de agitatie si entuziasm legat de deschiderea grajdurilor si revederea copiilor cu caii pe care ii ingrijesc. Am inceput in padock, printre cai, printre copiii care se ocupau de ei, prin tensiunea regasirii si reacomodarii.

Ne-a placut sa vedem copiii, poate si de trei ori mai mici decat caii, vorbind cu ei, explicandu-le, trebaluind si curatand-i, uneori ajutandu-se de scaune, prea mici pentru a putea sa puna saua pe acestia, dar intr-o relatie semnificativa, reala, stransa cu aceste animale.

I-am urmarit apoi afara, pe circuitul de antrenament, zvelti si bucurosi, constienti si mandri de alaturarea asta dintre om si animal, perfect integrati si complementari. Va invitam si pe dumneavoastra sa-i priviti si, daca aveti copii, sa le oferiti asta, sa faceti o vizita la club si sa stati de vorba cu Stefan.

Stefan spune ca intalnirea cu caii este de fapt o intalnire cu tine insuti. Calul este ca o oglinda care reactioneaza la ce esti, la cum esti si te ajuta in devenirea ta.

Mai multi oameni, chiar personalitati, au devenit aici sau poate doar au avut o revelatie, un moment de introspectie care le-a schimbat cumva cursul, le-a oferit alta perspectiva personala. Cantareti, scriitori, regizori, calatori, au trecut pe aici iar Stefan i-a oprit putin din ce faceau, din ce gandeau si i-a apropiat putin de cai si in definitiv, de ei.

Relatia cu caii este mai importanta decat o ora de calarit, spune Stefan. Oamenii care vin aici sunt mai intai invitati sa simta si sa se implice si apoi, poate, sa iasa cu caii pe camp. Nu suntem intr-un muzeu al turistului ci al calatorului.

Clubul Real Racing este o oaza a refacerii legaturii cu natura, cu normalul, cu traditiile si lucrurile asezate. Este un loc putin mai profund decat lasa sa se vada la prima vedere si cumva, nici nu poate fi inteles pe de-a-ntregul intr-o singura vizita.

Va invitam sa-l descoperiti, sa va apropiati si sa cautati o relatie aici. Cu caii, cu natura, cu ceilalti. Cu linistea si armonia unui alt stil de viata. Cu reconcilierea personala de care avem nevoie.

Va invitam sa-l sunati pe Stefan la 0742 881 653 sau sa-i faceti o vizita pe Soseaua Murighiol km 3,5, Tulcea.