Gura Portitei

Un lac si o micro delta care se termina intr-o fasie de nisip, amenajata cu cateva golfuri, in care o alaturare unica de universuri stabilesc o armonie speciala. Aceasta este Gura Portitei: delta si mare, salbaticie si antropic, o iesire din conformismul naturii de unica valenta, o bucurie a completarilor fericite si infinite pe care le ofera natura acestor locuri.

Cand Dunarea se varsa in mare, se ramifica in trei canale mari care explodeaza in sute de canale de toate marimile pentru a da nastere celei mai spectaculoase experiente naturale a Judetului Tulcea si probabil a Europei – Delta Dunarii.

Cand insa lacurile, foste teritorii marine, se colmateaza si se inchid, ramanand prizoniere uscatului, se formeaza una dintre cele mai interesante fasii de litoral: cea care are spre vest caracteristicile unei delte iar spre est, caracteristicile marine. O fasie de litoral de o salbaticie unica, primordiala, esentiala in alcatuirea acestor pamanturi.

Plecand de la Vadu si terminand la Sulina, de-a lungul acestei fasii gasim cateva locuri antropizate dintre care, cu siguranta, cea mai spectaculoasa oprire este Gura Portitei.

Gura Portitei