Crama Hamangia, vinul bine facut de la Baia

Eternele vii ale Tulcei

Vinul este unul dintre lucrurile perene ale Dobrogei.

E o potrivire magica acolo, cu dealurile ei care nu se mai termina si din care se vad cum ies mereu colturile pietrelor, cu soarele si vantul uscacios, cu nucii care se intind la nesfarsit de-a lungul drumului sau cu apropierea marii si calcarul din adancurile pamantului.

Via este elementul comun de pe desenele si sculpurile antice, din versurile lui Ovidiu sau din descrierile tuturor celor care au trecut pe aici. Sau, din viata de zi de zi, asa cum spunea tanti Mariuta, intr-un film de-al nostru: “oamenii de aici vara mulgeau oile iar toamna mulgeau via”.

Din copilarie, imi amintesc podgoriile nesfarsite de la intrarea in Tulcea, de la Babadag, Niculitel si Baia. Sau mai jos, spre Cogelac, Murfatlar sau Medgidia.

Parea ca via este parte a peisajului si a tesaturii campului. Ca este cultura normala ce insotea permenent dealurile si drumurile serpuite ale Tulcei, ca e de acolo de cand lumea, poate si pentru ca asta parea sa fie ocupatia predilecta a celor de aici.

Astazi, nu mai este neaparat asa dar lucrurile incep sa se schimbe din nou. In bine.

Senzatia pe care o avem dupa ce am vizitat domeniul Hamangia de la Baia este aceea al lucrului bine facut. Al vinului care redevine un lichid respectat, sofisticat, ingrijit, primenit si, ce-i mai important, incarcat cu specificul locului, cu specificul solului, cu dragostea celor care il produc, cu legendele celor care au trecut pe aici, cu arome ce incep din chimia pamantului dar se pierd in aromele veacurilor trecute.

De la traditie la viziunea modernitatii

La Baia, vinul este o calatorie de recuperare. O calatorie de a regasi si reinnoda o traditie de familie pierduta in anii colectivizarii, care acum este refacuta modern, stiintific, cu pasiune si viziune.

Ca in din ce in ce mai multe locuri din Dobrogea si in Tulcea, domeniul viticol Hamangia este o experienta care pare ca se aliniaza altor standarde. Traditia este innobilata si dusa catre stabilirea unor procese fara compromisuri, a unor obiective care depasesc granitele tarii.

In Baia (fosta Hamangia, centrul culturii cu acelasi nume) exista un om, exista o echipa, care au ambitii internationale si, din cate ne-am putut da seama, au sanse bune sa-si atinga toate obiectivele.

Am fost surprinsi sa gasim aici pricepere, o echipa viticola profesionista, un proces stiintific perfect controlat si surprinzator de exact inspre atingerea rezultatelor dorite.

Am mai descoperit o viziune catre editii limitate, pure, catre experiente bogate, rafinate, neatinse de procese improprii calitatii si nobletii acestui lichid.

Si ne-am explicat toate acestea cand am ajuns sa-l cunoastem mai bine pe domnul Ion Balan, proprietarul acestui domeniu, mintea si sufletul din spatele fiecarui pahar de vin care se produce aici.

Ion Balan, proprietar Crama Hamangia

Am remarcat de la bun inceput felul in care dl Balan se schimba cand incepe sa vorbeasca de vin si de plantatia lui de aici, de toate lucrurile mai mici sau nu chiar asa de mici, care concura, ca intr-o orchestra, la obtinerea lichidului de care este asa de atasat.

Alchimia vinului

Un lichid care pleaca de la soi dar care trebuie ingrijit cu cea mai mare atentie pe tot timpul anului, urmarind permanent sa nu-i lipseasca nimic, sa nu-l atinga nimic, sa fie gata de recoltare in cele mai bune conditii.

Iar aceste conditii sunt urmarite atent pe toata durata lunii august, cand specialistii domeniului masoara cu atentie nivelul de zahar din struguri si decid momentul exact cand trebuie recoltat, ca intr-un exercitiu si o provocare personala de a intelege si controla aceasta minune chimica, procesul acesta ascuns al transformarii zaharului in alcool.

Si recoltatul este alta pricepere speciala pentru ca se face manual si se face musai intr-o singura zi, pentru un anumit soi, adica un anumit fel de vin pe care vor sa-l obtina cei de aici. Pentru ca numai o singura zi este perfecta pentru obtinerea acelei alchimii care sa duca gustul si bogatia senzatiilor pe care le ofera lichidul exact in locul pe care il intentioneaza cei care pun, ca pe o harta, variantele de vinuri pe care vor sa le obtina in anul respectiv. O harta a gusturilor si soiurilor, a calatoriei papilelor pe dealurile Dobrogei, trecand pe langa mare sau poate amintind de munti si paduri, de uscaciune sau smarcuri, de viata care musteste peste tot pe aceste locuri.

O stiinta care continua cu un proces de fabricatie aflat chiar langa vie, unde strugurii intra in cateva ore direct in procesul de spalare si fermentare, pentru a nu pierde sau adauga nimic din ce nu este necesar.

Linii moderne de imbuteliere, controlul exact al temperaturilor, intersectarea cu baricele de lemn exact atat cat trebuie si, pana la urma, experienta lui Ion Balan si a oeneologilor de aici transforma strugurii in trei game de vinuri care se produc aici.

Vinuri si branduri

Trei game, echilibrate si bine diferentiate, intr-un exercitiu de marketing care trebuie sa conecteze trei tipuri de consumatori, cu trei niveluri de finete si rafinament, pentru ca, surprinzator, echipa domnului Balan, face lucrurile temeinic si pe partea de marketing.

Gamele Cramei Hamangia

A trecut vremea mestesugarului priceput care nu stia sa se vanda si iata ca in Tulcea apar si se dezvolta afaceri care inteleg piata moderna, inteleg rigorile comunicarii si reusesc sa ataseze produselor pe care le vand universuri si povesti care reusesc sa le conecteze cu oamenii.

Creatori de lichid dar si creatori de branduri

Pagaia, Ataman si Kultura sunt cele trei game pe care le produce acum Crama Hamangia, de la cel mai rafinat la cel mai popular, game care vorbesc cu clientele dinamice dar care pun pret pe repere si mai ales cauta si inteleg ancore culturale din trecutul acestor locuri, alaturi de asocieri cu personalitati si elemente de diversitate locala.

O sa il lasam pe Ion Balan sa va povesteasca despre vechii atamani si eticheta gamei Pagaia pentru ca, vizibil safisfacut de rezultatul priceperii lui si a specialistilor in marketing, este convins ca are in portofoliu branduri care vor fi cunoscute si apreciate international.

Incheiem aici povestea noastra, in care v-am apropiat putin de locul in care se produce astazi unul dintre cele mai bune game de vinuri din Tulcea si va facem invitatia sa sunati si faceti o vizita la Crama Hamangia, sa mergeti in Tulcea si sa cumparati vinurile de aici de la magazine cramei si poate, sa simtiti putin din aceasta calatorie, de la chimia si botanica locurilor, la alchimia istoriei si pasiunii, a soarelui Dobrogei si si a valurilor marii, care spunem noi ca se simte, undeva acolo, in fiecare pahar, intr-o nota ascunsa, fina, a acestui lichid.