Manastirea Celic Dere

Doua relicve

In biserica manastirii este pictata in Pronaus, imediat cum intri Drosida -mucenica, care a fost martirizata la ordinu tatalui ei, ImparatulTraian, ca urmare a refuzului acesteia de a se marita cu un general pe care Traian urma sa-l lase mostenitor. Drosida nu a vrut sa fie imparateasa pe pamant, ci in ceruri ca mireasa a lui Hristos!

Faptul ca fiica sa Drosida a refuzat sa se casatoreasca era o a doua lovitura grea pentru Traian, in dorinta lui de a lasa pe tron o persoana capabila sa mentina granitele imperiului. Prima mare lovitura a primit-o Traian dupa primul razboi cu Dacii, cand Decebal este nevoit sa trimita la Roma pe fiul sau cel mai mare. Era un adolescent ce promitea sa devina un bun conducator demn urmas al marelui Decebal.

Traian s-a atasat puternic de acest print, vazand in el fiul pe care nu-l avusese niciodata.

In Roma el primea o educatie de inalta clasa, cu multe antrenamente militare. Intr-un astfel de antrenament acesta este ranit mortal, ceea ce a produs emotii puternice de ura  in inima celor doi mari conducatori, determinand ca cel de al doilea razboi daco -roman sa fie atat de sangeros, cu imposibilitatea celor doua parti de a  incheia o pace  onorabila.

Istoricii considera ca distrugerea “Geticii” scrisa de Traian, a fost comandata in sec.IV. d. H. de biserica, ca pedeapsa pentru persecutiile crestinilor. O alta categorie de istorici au considerat ca disparitia acestei opere capitale pentru geto-daci, s-a datorat elogiului facut de Traian pentru normelor de conduita ireprosabile ale geto-dacilor ca urmare a filozofiei zamolxiene. Aceste norme  se regasesc de alt fel in normele de viata si gandire crestina.

Da, dar religia zamolxiana trebuia blamata, doar era o religie pagana!!!. Traian a recunoscut ca aceste valori ale poporului geto-dac au determinat prelungirea perioadei de cucerire a Daciei care de decenii statea in coasta Romei si careia Roma  a trebuit sa-i  platesca sipendi!..

Putem sa luam in considerare  si teza scriitorului istoric Jesus Pardo care sustine ca Hadrian a fost cel care a dat ordinul de a se sterge orice scriere privind strategiile lui Traian incluzand si opera privind razboaiele dacice. Totusi Getica a fost cunoscuta in sec. III-IV d.H de personalitati ale vremii, scrierile lor fiind izvoare de cunoastere pana in prezent.

Manastirea Telita mai are o relicva deosebit de importanta: Icoana lui Isus Cristos cu ochii inchisi.

Traditia locala spune ca dupa Razboiul de Independenta, un soldat ardelean cu grad de ofiter ce participase ca voluntar la razboi, a adus aceasta icoana la vechea biserica construita in anul1846. Soldatul a spus ca el a purtat icoana mereu asupra lui, el considerand ca a beneficiat de protectia ei, acesta fiind si motivul pentru care se mai afla in viata.

Mai departe acesta spuse ca a ales aceasta manastire pentru ca simte ca era protejata de divinitate. Mai mult, acesta prezice si o minune, sustinand ca in momentul in care viata locuitorilor acestor locuri dar si al intregului popor roman se va imbunatati, ochii Mantuitorului vor incepe sa se deschida.

Icoana a fost gasita de maicile lacasului in subsolul manastirii, ocazie cu care o calugarita batrana si-a amintit si a relatat si povestea soldatului, uimita fiind ca se confirma existenta acestei icoane. Ea   considera ca icoana se pierduse demult in imprejurari pe care nu le mai stia.

Eu am vazut icoana prima data in urma cu 15-20 de ani si sincer, de atunci, de cate ori o vad am impresia ca Isus si-a mai deschis putin ochii… Sa am eu o iluzie nascuta dintr-o dorinta? Poate, dar eu asa vad…, mai ales dintr-un anumit punct, putin departat de icoana.

 In prezent icoana a fost reconditionata, ea devenind cu adevarat o icoana  cu puternice influente ale scolilor de iconografi romani.

Biserica din Telita

In satul Telita se afla o biserica vizibila cand veti circula pe soseaua  ce face legatura cu Niculitelul.

Aceasta biserica a fost construita de un grup de ucrainieni,in secolul XIX.Buni agricultori ei au hotarat sa construiasca o biserica deosebita ca multumire lui D-EZEU pentru ca au ajuns pe acesteritoriu fertil si cu oameni prietenosi.

In acest scop dupa strangerea cerealelor se faceau cinci gramezi din care cea mai mare era destinata vinderii pentru a cumpara materialele necesare construirii lacasului .Celelalte gramezi mai mici de imparteau  celor patru clanuri-familile extinse -pentru consum.

Administrarea localitatii era apanajul Atamanului sub conducerea caruia au reusit sa plece din Imperiu tarist.Alegerea acestuia era o activitate de mare interes deoarece de aceasta alegere depindea viata lor si supravetuirea comunitatii.

In prezent edificiu, se afla in renovare deosebit de necesara acesta fiind salvat de la ruinare.