Omul sfinteste locul

Ne-am propus sa strangem pe acest site povesti, priceperi, traditii si oameni care reprezinta esenta acestor locuri. Cautam permanent promotori sau ultimi reprezentanti ai traditiei locale, ai specificului si mandriei tulcene si dobrogene, ai unei istorii si a unui mod unic de a trai. O sa cautam si o sa va prezentam in continuare cati mai multi dintre transmitatorii si depozitarii esentei si mostenirii tulcene. O sa continuam sa descoperim impreuna bogatia traditiilor si mestesugurilor locale.

Dar o sa mai facem si altceva.

Pentru ca oricat de seducatoare pot fi, nu putem trai doar din amintiri sau, oricat de mult le-am respecta si cauta, trebuie sa ne uitam permanent in viitor.

Respectul trecutului trebuie facut cu vigoarea prezentului, cu viziunea viitorului, si dragostea sau nostalgia pentru mostenirea trecutului trebuie sa-si gaseasca un sens in modernitate. In actualitate si evolutie. Trecutul trebuie sa inspire permanent viitorul.

Iar oamenii locului inseamna si alt fel de oameni. Inseamna oamenii prezentului si viitorului. Cei care recunosc valoarea trecutului dar au puterea de a-l duce in prezent si ii gasesc un loc in viitor. Cei care se inspira din traditia trecutului pentru a-l armoniza cu nevoile prezentului pentru a-i da o noua viata.

Alexandru Filip este un astfel de om si Tulcean.ro va invita sa ii aflati povestea, spusa, chiar de el.

Printr-o intorsatura a soartei, Alex a adoptat aceste locuri sau, altfel zis, poate locurile l-au gasit cumva, la un anumit moment al vietii. Este nascut in Moldova si nu locuieste in Tulcea decat de cinci ani. A venit aici pentru ca de aici este cea care i-a devenit sotie, Alina, si aici a inteles ca impreuna cu ea, poate sa construiasca ceva. Intr-un loc complet nou pentru el care i-a transmis imediat energia care l-a facut sa il aleaga. In Sarichioi.

Sarichiouiul este o comuna locuita in majoritate de lipoveni, un neam de rusi care au ajuns si pe aici din dorinta de a-si mentine traditiile si obiceiurile, amenintate urmare a reformelor pe care le-a instituit Petru cel Mare, care a modernizat substantial biserica rusa in secolul XVII-lea.

Sarichioiul a fost mereu un sat pescaresc, punctul central de acces pe care il are la lacul Razelm oferind o relatia privilegiata cu aceasta bogatie naturala. Ulterior, agricultura avea sa devina prima sursa de venit si preocuparea principala a locuitorilor, iar astazi, Alex vrea sa schimbe din nou acest lucru, spre a aduce aceste locuri catre potentialul turistic adevarat pe care il au.

Niste locuri inconjurate in primul rand de natura, in mod special de traditii si cu o cultura specifica bogata dar si plina de vestigii istorice si posibilitati de petrecere a timpului liber. Un pachet complet care astepta parca doar sa fie pus in valoare, sa fie adus in circuitul interesului national si de ce nu international, intr-o abordare moderna, atractiva, sustenabila.

Intuitia lui Alex si pregatirea lui in domeniul turismului i-au permis sa vada ce lipseste dar mai ales unde se poate ajunge cu o oferta turistica pe masura minunatiilor pe care chiar el le descoperea in fiecare an.

Si s-a pus pe treaba, stiind ca puterea exemplului nu are egal si este singura in masura de a inlatura imediat dubiile si a oferi o directie clara viziunii sau vorbelor, care se tot auzeau pe aici.

Astfel, in 2018 a cumparat o casa lipoveneasca traditionala si a refacut-o complet, pentru a realiza o varianta moderna a unui loc usor de recunoscut de catre localnici dar care de data aceasta va fi pregatit sa primeasca turisti si va livra o atmosfera local-traditionala la cele mai inalte standarde si asteptari, intr-o atmosfera autentica.

Bucataria traditionala si evenimentele artistice regulate, sustinute intr-un stil traditional local, aveau sa intregeasca tabloul si sa puna definitiv pe harta aceasta oprire in Sarichioi, la casa familiei Filip. In scurt timp aceasta a devenit un reper de recaptare a energiilor traditionale, un exemplu de renovare si regasire a simbolurilor locale, un studiu de caz despre cum trebuie reinterpretata autenticitatea inspre modernitate si utilitate si despre cum trebuie sa se realizeze turismul sustenabil.

Iar casa a fost doar un inceput, pentru ca de obicei, inceputurile au capacitatea asta de a ne energiza. Confirmarile ne dau aripi si ne consolideaza increderea, ne dau impulsul de a face mai mult.

Reactia celor veniti aici i-au indicat ca se afla pe calea cea buna si lucrurile puteau lua o importanta dimensiune locala, in masura sa puna pe harta Sarichiouiul pentru mii de noi turisti pe ani, in conditiile realizarii unui port turistic modern si a unui program de punere in valoare a vestigiilor de la Enisala, oprire obligatorie a oricarui turist care ajunge in nordul Dobrogei. 

Toate acestea insemna consultari, proiecte si energie pentru a misca lucrurile, pentru a angrena zonele politice si administrative spre obiective de amploare, care nu sunt obisnuite in aceste parti, care necesita perseventa si multa munca pentru a ajunge sa fie realizate.

Alex s-a angajat la toate acestea cu toate puterile, incercand sa miste mentalitati si sa ofere din experienta lui celor care vor sa transforme profesionist, sustenabil modul in care ne raportam la tot ce avem in jur. Si-a asumat un traseu complicat si uneori frustrant, plin de tot felul de piedici, pentru ca asa cum spune “Magia locurilor este singurul motiv de care am nevoie, motivul pe care nu il mai are nimeni in tara asta.”

Pana cand toate acestea vor fi duse pana la capat, va invitam sa cunoasteti familia Filip, pe Alex si Alina si sa petreceti cateva zile la casa lor din Sarichioi, sa va treziti de dimineata, sa va urcati in foisor si sa vedeti rasaritul peste lacul Razelm si Insula Popina, sa mergeti cu barca pana in Delta sau la capul Dolosman sau chiar pana la Portita, sa va intalniti cu gastronomia locala si sa va pierdeti putin in liniste si nesfarsit, in pacea orizontului care nu se atinge niciodata, primind astfel putin din magia Dobrogei si a Tulcei, din esenta acestor pamanturi si din povestile oamenilor de aici.

Sarichioiul este situat in inima Tulcei, un loc privilegiat la intalnirea dintre continent si apa, dintre vechi si nou, un loc plin de traditii si gusturi unice, un punct de plecare catre Delta sau Muntii Macinului, catre cetatile de pe malul Razelmului sau catre podisul Dobrogei.